Semla

1 personer
00h 00
00h 00
Semla er en klassisk svensk bolle fylt med mandelmasse og toppet med luftig krem, og servert i en myk og søt hvetebolle. Perfekt til fastelavn og til kaffekosen.
Ingredienser og fremgangsmåte

Ingredienser

Fremgangsmåte

  1. 1. Varm melken til ca. 40 grader.
  2. 2. Ha tørrgjæren i en kjøkkenmaskin og hell over den lunkne melken. Bland til tørrgjæren er oppløst.
  3. 3. Tilsett sukker, egg, kardemomme, salt, hvetemel. Begynn å elte deigen.
  4. 4. Tilsett det romtempererte smøret, litt etter litt, og fortsett å elte deigen i 10 minutter i maskin.
  5. 5. La deigen heve under et håndkle i 30 minutter.
  6. 6. Hell deigen ut på en melet benk og del den i 24 deler. Trill runde boller og legg dem på bakepapirkledde stekebrett.
  7. 7. La bollene heve tildekket i ca. 30 minutter. Sett ovnen på 225 grader.
  8. 8. Pensle bollene med sammenvispet egg.
  9. 9. Stek bollene midt i ovnen i ca. 10-12 minutter. Avkjøles på rist.
  10. 1. Stek mandlene i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. La mandlene avkjøles litt.
  11. 2. Bruk en blender og mal mandlene til pulver.
  12. 3. Tilsett melis og bland igjen.
  13. 4. Tilsett eggehviter og bland sammen til en jevn krem.
  14. 5. For en løsere mandelmasse, tilsett litt fløte.
  15. 1. Skjær ur et lokk på toppen av bollene, ta litt brød ut av bollen.
  16. 2. Pisk fløten til en luftig krem.
  17. 3. Fyll bollene med mandelmasse og pisket krem.
  18. 4. Legg lokk på bollene og sikt melis over.