Lagring av økologiske produkter
Økologiske produkter er fri for sprøytemidler, noe som er svært bra for å ivareta mangfoldet av innsekter i naturen. Det betyr samtidig at insektene har fått leve fritt blant de økologiske plantene og gjerne formert seg ved å legge egg. Ved innhøsting kan disse eggene følge med råvaren og ved riktig temperatur, klekke til å bli forskjellige type innsekter. Produkter som kommer fra varme strøk er spesielt utsatt, med mindre de har gått igjennom forebyggende CO2 behandling. Det er en kostbar metode som ikke er gjennomførbar for alle produsenter. Det er derfor viktig å gjøre forebyggende tiltak ved lagring. Det kan gjøres ved å følge punktene under:
Bærekraftige innkjøp
Vi anbefaler deg å ikke kjøpe mer enn du klarer å bruke innen rimelig tid, eller har kapasitet til. Kjøper man for mye mat som man ikke har lagringsmuligheter for, vil det føre til matsvinn.
Lagre produktene kaldt og mørkt
De fleste varene våre er merket med tips til hvordan du lagrer varen. Når det er merket med lagres kaldt, tørt og mørkt, skal det oppbevares under 15⁰C og uten direkte lys. Dette er en viktig temperaturgrense for å unngå innsekter.
Tett beholder
I tillegg til å oppbevare matvarene kaldt og mørkt, kan det være fordelaktig å lagre matvarer i tette beholdere. Det er både for å unngå spredning av uønskede innsekter, men også for å unngå at innsekter trekkes til matvarene og formerer seg. Større sekker anbefaler vi å pakke om i mindre luftette beholdere for å minimere faren for at hele innholdet blir skadet, hvis uhellet først er ute.
Når uhellet er ute
Er man uheldig og oppdager innsekt i matvarene så er det viktig å handle raskt. Pakk varene som er angrepet i tett beholder, frys dem i 3 dager og kast varen i restavfallet slik at det går til forbrenning. Støvsug lagringsområdet og kast posen i restavfallet.